Halfesztivál - receptek
A Vámosszabadi Községi Horgászegyesület első ízben, hagyományteremtő szándékkal, 2012. szeptember 29-én Vámosszabadi Halfesztivál címmel színes programot szervezett a vámosszabadi Sportpályán.
A rendezvény keretein belül meghirdettük a Halétel-készítő versenyt, ecetes- és hideghal-étel (pl. halfasírt, halkolbász, halpástétom, olajos hal, füstölt hal) kategóriákban.
Bátran mondhatjuk, hogy egyik induló sem vallott szégyent. Kivétel nélkül minden étel elnyerte a Pető István mesterszakács vezette zsűrit, és azt az 5-600 embert, aki kilátogatott a rendezvényre.
Közkívánatra közzétesszük a recepteket ( kérem a versenyzőket, hogy küldjék el a további recepteket is)
Olajos hal - 2. helyezett olajoshal kategóriában
Hozzávalók:
- 1 kg keszeg
- 3-4 dkg só
-
- kb. 1 l olaj
- 4 babérlevél
- 1-1 csapott evőkanál koriander és mustármag
- 2 szem cseresznyepaprika
- 2-3 db zöldpaprika
- 1 kávéskanál egész bors
- só, 25 dkg fejtett bab
- 2 nagy fej hagyma
Elkészítés:A halat kívül-belül erősen sózzuk, 1-2 óra múlva a kukta betétjére máglyába berakjuk rétegezve a babbal, szeletelt hagymával és paprikával. Ráöntjük az olajt, beledobjuk a fűszereket sót is. Felöntjük 2dl vízzel, hogy ellepje. A kuktát lezárjuk, tűzre tesszük, és a sípolástól számított 80 percen át takarék lángon főzzük. Ha lehűlt, óvatosan lapáttal kiszedjük a halat abba az edénybe, amiben tárolni fogjuk. A kuktát visszatesszük a tűzre, a vizet elforraljuk, majd az olajat rászűrjük a halra. Lefedhető jénai edényben hűtőgépben több napig eláll.
Majonézes halsaláta - 1 helyezett pástétomok kategóriájában
Hozzávalók:
* 2 kg keszeg vagy halfilé (lehet fagyasztott is, vagy friss hal)
* 3 közepes fej hagyma
* 3 nagyobb sárgarépa
* 1 nagyobb zöldség főzve, reszelve
* 3 közepes burgonya
* 1 citrom
ecet
só, kb. 6 babérlevél
őrölt babérlevél
őrölt bors
10 db ecetes uborka
1 nagy doboz majonéz
1 liter tejföl
ecet
Elkészítés:
A halat babérlevél, só és a fél citromlé hozzáadásával kb 15-2O perc alatt puhára főzzük.
Ha keszegből van, akkor ne várjuk meg, míg szétesik, mert így egyben ki tudjuk szedni a gerincet és a nagy bordákat. Hagyjuk kihűlni és apróra daráljuk le. A vizében megfőzzük a sárgarépát( ne túl puhára és a burgonyát). A sárgarépát és petrezselymet durva reszelőn lereszeljük, a krumplit összetörjük. Ezután hozzáadjuk a halhoz az apróra vágott hagymát, a reszelt sárgarépát, a majonézt és a tejfölt, fél citrom levét. Sózzuk, keményen borsozzuk, őrölt babérlevéllel ízesítjük. Megkóstoljuk és ha szükséges ízesítjük 1- 2 kanál 20%-os ecettel és sóval. 24 órán át pihentetjük a hűtőben.
Módosítás: (2012. szeptember 30. vasárnap, 17:59)